2023-iųjų „Jaunojo tapytojo prizą” pelnė Agata Orlovska. Penktadienio vakarą Vilniaus Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje apdovanoti jubiliejinio, penkioliktojo „Jaunojo tapytojo prizo“ (JTP) laimėtojai ir atidaryta finalininkų darbų paroda. Pagrindinis prizas šiais metais įteiktas Lietuvos menininkei Agatai Orlovskai, rašoma pranešime spaudai. Sveikindamas konkurso dalyvius komisijos narys, dailės istorikas, Paryžiaus „George Pompidou nacionalinio meno ir kultūros centro“ prezidentas..


.. / Skaityti

Šiemet jau penkioliktą kartą jaunieji Baltijos šalių įvairių sričių menininkai kviečiami ištraukti į dienos šviesą naujausius savo tapybos darbus. Prasideda atranka į „XV Jaunojo tapytojo prizas“ konkursą. Šiemet, kaip ir pernai, išimties tvarka konkursui paraiškas gali teikti ir jaunieji Ukrainos menininkai, kurie šiuo metu reziduoja Lietuvoje, Latvijoje arba Estijoje. Lietuvos, Latvijos, Estijos bei šiose šalyse reziduojantys Ukrainos jaunieji menininkai..

.. / Skaityti

JTP paskelbė šių metų geriausią jaunąjį tapytoją Baltijos šalyse. Lapkričio 18 d. vakarą Vilniaus paveikslų galerijoje įvyko konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ apdovanojimai. Jau keturioliktus metus vykstantis konkursas sulaukia didelio jaunųjų Lietuvos, Latvijos ir Estijos menininkų dėmesio. Šiemet konkurse galėjo dalyvauti ir Ukrainos menininkai, reziduojantys Baltijos šalyse. Tarptautinės komisijos sprendimu, geriausiu jaunuoju tapytoju Baltijos šalyse buvo paskelbtas Linas Kaziulionis.

.. / Skaityti

Puslapis 1 iš 23  > >>

Jaunieji Baltijos šalių menininkai – MO muziejuje



Jaunieji Baltijos šalių menininkai – nuo lapkričio 18 dienos MO muziejuje

 

Jaunųjų Baltijos šalių menininkų darbai atrinkti dalyvauti „Jaunojo tapytojo prizo“ konkurse ir nuo  lapkričio 18 dienos bus eksponuojami MO muziejuje. Tarptautinės komisijos sprendimu į konkurso finalą atrinkta 15 menininkų, kurie varžysis dėl šių metų konkurso nugalėtojo titulo. Parodos atidarymo vakarą (lapkričio 18 d.) tarptautinė komisija išrinks ir paskelbs konkurso nugalėtoją.

 

„Jaunojo tapytojo prizas“ – vienas svarbiausių meno renginių Baltijos šalyse, visuomenei pristatantis kylančius jaunuosius talentus. Pamatyti šių metų finalininkus MO muziejuje bus galima nuo lapkričio 18 dienos iki sausio 30 dienos. Parodos atidarymo vakarą MO kviečia į diskusiją ir nugalėtojo paskelbimo ceremoniją.

 

Platforma jauniems meno pasaulio žaidėjams

 

MO muziejaus steigėjai Danguolė ir Viktoras Butkai, dar neveikiant muziejui, rėmė „Jaunojo tapytojo prizo“ projektą, taip pat įsigijo ir jaunųjų kūrėjų darbus. Todėl dabar, muziejaus vadovės Mildos Ivanauskienės teigimu, yra džiugu konkurso finalininkus eksponuoti MO. 

 

„MO yra atviras įvairiems požiūriams, auditorijoms ir kūrėjams muziejus. Jame norime matyti ir atrandamus jaunuosius talentus. Taigi nuoseklus MO steigėjų konkurso palaikymas realizavosi į parodą muziejuje, kurią atrasti kviečiame visus MO lankytojus. Taip pat įsteigėme ir specialų konkurso prizą. Jį steigėjų ir visos komandos vardu įteiksime parodos atidarymo vakarą“, – teigia Milda Ivanauskienė, MO muziejaus vadovė. 

 

"JTP prizas man yra idėja, kuri tapo realybe ir palengva virsta istorija. Man atrodo, kad vienas iš svarbiausių šio meno įvykio momentų yra tai, kad menininkai, žiūrovai, kuratoriai ir meno tyrinėtojai įgauna galimybę pažvelgti į pačių jauniausių menininkų kūrybą, pamatyti būsimuosius Baltijos šalių meno lauko kūrėjus. Aktyvus Lietuvos, Latvijos ir Estijos menininkų dalyvavimas JTP yra svarbus įvertinimas bei konkurso tęstinumo variklis. Dėka visapusiškos mecenatų globos bei rėmėjų prisidėjimo, JTP įgavo solidaus ir kokybiško renginio vardą. Visų 13 metų JTP komisijos nariais dirbusių meno pasaulio profesionalų (kurių galime suskaičiuoti arti 100!) dėka, meno kūriniai buvo atsakingai  analizuojami tarptautiniame meno kontekste, o jaunųjų tapytojų kūriniai tapo matomi kuratoriams, muziejų vadovams, kolekcionieriams. Toks ir buvo mūsų tikslas nuo pat pirmos JTP kūrimo dienos – tapti platforma jauniems meno pasaulio žaidėjams." - teigia JTP projekto iniciatorius Vilmantas Marcinkevičius.

 

"Paantrinsiu Vilmantui – JTP auga ir stiprėja tik nuoširdaus mecenatų palaikymo dėka. Paradoksalu, tačiau renginys visus tryliką metų gyvuoja didžiąja dalimi – tarptautinių rėmėjų dėka. Nuo pat pirmos akimirkos utopine Vilmanto idėja patikėję lietuvis Mindaugas Raila ir Nicolas Ortiz, bei antraisiais metais prisijungę Dali van Rooij Rakutytė, iki šiol yra šio projekto mecenatų branduolys. Nepaprastai džiaugiamės reikšmingu indėliu į JTP augimą, kurį jau kelerius metus suteikia Bajorunas/Sarnoff Foundation. Ne vienerius metus projektą remia ir Lietuvoje įkurtas meno fondas Lewben Art Foundation. Mums didelė garbė, kad šios privačios šeimos ir fundacijos prisideda prie jaunųjų Baltijos šalių menininkų kūrybos sklaidos." - sako JTP projekto organizatorė Julija Dailidėnaitė 

 

 

Atidarymo vakarą – diskusija apie naująją kartą tapyboje

Lapkričio 18 dieną atidarant parodą MO muziejuje vyks ir speciali diskusija „Naujoji karta tapyboje: kokia ji?“. 

 

Diskusijoje dalyvaus pirmojo „Jaunojo tapytojo prizo“ (2009 m.) laimėtojas Andrius Zakarauskas, konkurso organizatorė Julija Dailidėnaitė, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė. Pokalbį moderuos ir diskusiją apie tai, ką savo kūryba nori pasakyti jaunoji karta, ves menotyrininkė Laima Kreivytė. 

Po diskusijos lauks svarbiausia vakaro akimirka – konkurso komisija paskelbs geriausią šių metų jaunąjį tapytoją, kurio laukia net keletas prizų. 

 

Konkurso nugalėtojas bus apdovanotas dviejų mėnesių rezidencija Šiaurės menininkų centre Dale, Norvegijoje, 11 000 NOK mėnesio stipendija, taip pat 3 000 eurų premija ir galimybe surengti asmeninę parodą Pamėnkalnio galerijoje, Vilniuje. Nugalėtojo kūrinys taip pat bus įtrauktas į Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus kolekciją.

 

MO muziejaus steigėjai ir komanda taip pat įsteigė specialų prizą – vienas iš  konkurso dalyvių bus apdovanotas 1 000 eurų MO premija.

 

Konkurso finalininkai ir komisija 

Jau tryliktą kartą organizuojamas „Jaunojo tapytojo prizo“ konkursas – vienas svarbiausių meno renginių Baltijos šalyse. Nuo 2009 metų vykdomo projekto tikslas yra ne tik pristatyti visuomenei kylančius menininkus, bet ir padėti meno kolekcininkams bei kuratoriams atrasti naujų talentų Baltijos šalyse. Konkursas orientuotas į meninį išsilavinimą turinčius ar jo siekiančius kūrėjus iki trisdešimties metų.

 

Šių metų konkurso finalininkai: Arnolds Andersons (LV), Gytis Arošius (LT), Kazimieras Brazdžiūnas (LT), Aurelija Bulaukaitė (LT), Siiri Jüris (EE), Madara Kvēpa (LV), Lisette Lepik (EE), Edvinas Mikulskis (LT), Erika Povilonytė (LT), Indrė Rybakovaitė (LT), Justīnė Seile-Urtāne (LV), Greta Šležaitė (LT), Dominykas Sidorovas (LT), Denisa Štefanigova (EE), Mantas Valentukonis (LT). Jų darbus galima pamatyti ČIA.

 

Konkurso darbus vertino tarptautinė komisija: meno istorikas, Norvegijos Nordic Artists Centre Dale rezidencijų centro direktorius Arild H. Eriksen, MO muziejaus kuratorė Gabrielė Radzevičiūtė, Estijos KAI meno centro meno vadovė Karin Laansoo, kino ir video menininkas, skulptorius Deimantas Narkevičius, latvių tapytoja ir konkurso „Jaunojo tapytojo prizas 2013” laimėtoja Zane Tuča bei meno istorikė Mėta Valiušaitytė.

 

Konkurso organizatoriai: Julija Dailidėnaitė ir Vilmantas Marcinkevičius, koordinatorės: Gabrielė Radzevičiūtė ir Ieva Stasevičiūtė, grafikos dizainerė – Akvilė Paukštytė, parodą įrengė Dominykas Šavelis. Daugiau apie parodą: https://mo.lt/ivykiai/jaunojo-tapytojo-prizas/ 

 

 

Dailu